Berkenalan dengan Brave Browser

Teman-teman pasti sering dong menjelajah aplikasi pesan instan atau media sosial lalu melihat URL berisi info menarik dan kemudian meng-klik tersebut? Nah, setelah meng-klik tautan tersebut, pasti teman-teman sering langsung dibawa ke peramban yang ada di gawai yang penampakannya full screen dan kita terpaksa menunggu hingga proses unduh semua isi halaman tersebut selesai. Bahkan rasa frustrasi kita bertambah karena ini berarti kita terpaksa menangani peramban tersebut sementara aplikasi sebelumnya tidak bisa diakses. Ditambah lagi dengan kecepatan pemuatan peramban yang lambat karena harus memuat semua informasi, gambar, video, bahkan iklan! Hmm lengkap sudah.

Berawal dari seorang kawan lama di dunia komunitas, Bung Viking Karwur, yang mengenalkan sebuah peramban baru, saya lalu tertarik mencoba aplikasi tersebut. Namanya Brave, sebuah aplikasi peramban yang bisa digunakan oleh para pengguna Android, iOS, Mac, Winx64, dan Linux. OK, saya tampilkan dulu halaman unduhannya di Google Play Store:

Continue reading Berkenalan dengan Brave Browser

Alphabet: The Javanese Way

According to sixtyvocab.com, there are around 46(?) different alphabets or writing systems in the world today. This is, of course, debatable, since I hardly believe that they counted all the complex writing systems that many tribes or groups of people still use in Indonesia, India, or Africa.

Thanks to Sukarno, our founding father, we don’t have to struggle with studying the Javanese Honocoroko or the Arabic-Malay Jawi scripts and learn Roman characters instead. But it is heartwarming to see that many regional governments in the archipelago are trying to revive the local scripts by putting them on road signs or government offices.

On a recent trip to Yogyakarta, I encountered a few signs written in both Roman and Javanese letters:

Malioboro Street. The Javanese writing beneath exactly spells the name (I think).
Try this one that I saw outside Ullen Sentalu Museum. The writing above is actually in Roman characters but stylized in Javanese script. Can you read it? It’s ‘nDalem Kaswargan’ (House of Paradise).

I guess we learn something new everyday, ey?😀

===

More takes on Weekly Photo Challenge: Alphabet.

So Long 2015

Let’s start today’s post by showing you the best nine pictures of my Instagram account from 2015. Pretty awesome, ey?! ☺

Thank you 2015 for having been kind to me despite all odds. Thank God for making my dreams come true. I’m far from a man who has pleased Him, but I pray that I will see Him guide me through all ups and downs.

And I wish you, my fellow bloggers, the best of blogging year ahead. Happy New Year 2016!

Eyes: The Presence & Absence

It was a sunny day in Phnom Penh and I headed to a site where one of the worst attrocities in the world happened: The Killing Field or Choeung Ek Memorial as it is known today. You know, it is amazing that every little detail matters and can drag you into a deep reflection as you walk around each point, observe each point, and try to absorb the aura of pain and peace. Even when you look back at each picture, there are certainly new meanings that you can write about. Here are a few examples:

The Presence

Continue reading Eyes: The Presence & Absence

Galaxy Gift: Dunia Riang Gembira

“Bro, lo weekend besok kemana? Gabung yok sini, kita kumpul-kumpul beli private jet yang bagus di mall biasa.”

Saya kalau sudah ditelepon kawan-kawan satu genk untuk diajak ketemuan tidak akan berpikir panjang. Mau ke mall mana, ngapain, atau piknik ke mana, ayo deh! Segala pacar atau istri tinggalin dulu, hari ini hepi-hepi. Hehe. Dan memang biasanya kalau sudah keliling Jakarta kita bisa melakukan banyak aktivitas seperti makan, nonton, sekadar ngobrol di kafe, atau karaoke. Kalau sudah mulai lelah (yeah, umur emang gak bisa bohong!), sebagian dari kita memilih untuk ke tempat pijat refleksi untuk menyegarkan badan. Tapi tak bisa dipungkiri, jadwal kami terkadang mengikuti promo yang sedang berlaku. Jadi kalau di tempat itu sedang ada penawaran menarik, pasti kami coba. Nah, dari mana kami dapat mencoba berbagai penawaran menarik tersebut? Percaya tidak percaya, penawaran gratis atau diskon tersebut muncul begitu saja di gadget Samsung Galaxy kami. Eh, kok enak?😉

Continue reading Galaxy Gift: Dunia Riang Gembira

The Feline Quest

I found this little fellow at the local fastfood franchise in Jakarta yesterday, just sitting around on a customer chair (yep, the cleaners were nowhere to be found) and minding his own business. That was until someone came to the table to put a box of scrumptuous fried chicken and left to wash her hands; completely oblivious to the fact that that a feline was sitting about 15 centimeters away and was transitioning himself from a boyish cat to a potentially sneaky thief.

But mind you, he was no ordinary stray cat. Like a true gentleman, he pretended to look completely innocent during the ‘handover’, and he even bothered to check on his surroundings before finally gazing at the prey. Oh, I truly admired his attitude.

What? Did I warn the customer of the upcoming catastrophe? Of course not! I’d rather take out my phone to snap some pictures. Hehehe.

===

More takes on this week’s theme can be found here.

5 General Principles of Teaching Adult Learners

As a language instructor with 8 years of experience, I feel that I have developed sufficient sense of knowing the needs of my adult students and how to fulfill them by maintaining some general principles in class, be it in IELTS or Business English training. They are not the result of some careful research, mind you. They are simply tips that I have experienced with mostly satisfactory outcome. So here they are:

Source: Penn State for Adult Learners
Continue reading 5 General Principles of Teaching Adult Learners

Xiaomi Luncurkan Mi Pad 2

Setelah pembelian impulsif sebuah tablet berukuran 8 inch pada beberapa minggu lalu dan hanya bertahan dipakai selama 5 hari itu, saya lalu menutup mata dan telinga terhadap semua iklan hingga akhirnya berita terbaru datang secara tidak terduga: Xiaomi meluncurkan tablet Mi Pad 2!

Mi Bunny – simply adorable.

Acara peluncurannya baru selesai diselenggarakan di Beijing pada tanggal 24 November 2015 kemarin. Sebenarnya selain tablet Mi Pad 2, Xiaomi juga meluncurkan ponsel Redmi Note 3 di acara yang sama. Namun karena saya juga baru membeli ponsel, saya masih bersikukuh tidak ingin melihat informasi ponsel lain hingga setidaknya 6 bulan ke depan. Nah, sementara itu bolehlah kita intip sama-sama tablet teranyar dari produsen gawai asal Tiongkok ini.

Berikut beberapa spesifikasi unggulan yang saya sajikan dalam gambar:

Continue reading Xiaomi Luncurkan Mi Pad 2